Sabtu, 17 April 2010

dengan berzikir dap hati


Hati ibarat permata atau jauhar. Sekiranya elok dan bersih hati seseorang anak adam itu maka eloklah seluruh anggotanya. Jika buruk hati seseorang anak adam itu maka rosaklah seluruh anggotanya.

Hati ibarat raja yang memerintah anggota-anggota lain didalam badan. Anggota-anggota ini termasuklah tangan, mata,telinga diibaratkan sebagai tenteranya.

Perbuatan seseorang itu bergantung kepada hatinya. Sekiranya hati itu menyuruh ke jalan kebaikan maka anggota itu akan bertindak ke arah kebaikan. Begitu juga sebaliknya.

Allah SWT melihat hambanya pada zahir dan batin. Walaupun pada zahirnya seseorang hamba melakukan ibadat, namun Allah SWT melihat kepada batinnya. Ia itu sama ada hati hambanya ikhlas atau tidak semasa melakukan ibadat tersebut.

Janganlah menyangka bahawa seseorang yang memakai serban dan jubah, dengan wajahnya ada janggut yang kemas melambangkan kewarakan seseorang itu. Bagi kita mungkin percaya orang ini alim. Tetapi perlulah kita ingat dan sedar bahawa sekiranya hati orang ini tidak ikhlas beribadat, mempunyai sifat-sifat seperti ujub, riak dan sombong, maka sifat-sifat adalah penyakit hati yang akan merosakkan ibadatnya.

Hati yang dimaksudkan adalah hati kecil kita iaitu hati sanubari. Hati sekiranya tidak dibersihkan dengan zikirullah akan hilang cahayanya atau nur. Sekiranya hati bersih ibarat permata yang cahaya/nur terpancar di wajah anak adam itu.

Allah SWT memandang hambanya bukan kepada kecantikan, kekayaan mahupun kekuasaannya didunia tetapi kepada amalannya yang ikhlas dan hati hambanya yang bersih.

Orang yang dalam hatinya terpancar keimanan kukuh, akan selalu berusaha sepanjang usianya untuk bertaqarub kepada Allah SWT kerana didorong rasa cinta mendalam terhadapnya. Kasih sayang dan kecintaan kepada Allah SWT menjadikan seseorang itu sentiasa rindu kepadaNya.

Ditegaskan IBN TAIMIYAH:

"ZIKIR BAGI HATI ADALAH UMPAMA AIR BAGI IKAN, BAGAIMANA KEADAAN IKAN APABILA BERPISAH DARIPADA AIR?"

Inilah gambaran orang beriman, yakin percaya kepada Allah SWT dan menginsafkan diri tidak lebih sebagai seorang hamba yang sangat lemah selama ini menerima nikmat Allah SWT tidak terhitung banyaknya.

Firman ALLAH SWT yang bermaksud:

"WAHAI ORANG BERIMAN, (UNTUK BERSYUKUR KEPADA ALLAH ) INGATLAH SERTA SEBUTLAH NAMA ALLAH DENGAN INGATAN SERTA SEBUTAN YG SEBANYAK-BANYAKNYA; DAN BERTASBIHLAH KAMU KEPADA-NYA PADA WAKTU PAGI DAN PETANG" (SURAH AL-AHZAB :41-42)

Ditegaskan oleh AL-IMAM AN-NAWAWI bahawa .....ZIKIR TIDAK TERBATAS KEPADA TASBIH, TAHLIL, TAKBIR DAN LAIN-LAIN ZIKIR LISAN, MEREKA YANG BEKERJA KERANA ALLAH SWT JUGA ORANG YANG BERZIKIR KEPADA ALLAH SWT.

Zikir terbahagi kepada 3 bahagian iaitu Zikit Hati, Lidah dan Anggota.

1. Zikir Hati memikirkan keagungan dan kebesaran Allah SWT di bumi, langit dan seluruh kejadian makhluknya.

2. Zikir Lidah pula melantunkan pujian kepada Allah SWT mensyukuri nikmat kurniaNya, menyeru masyarakat ke arah ajaran Islam, menerangkan kebaikan syarak, menjelaskan hikmah pada perintah dan larangan Allah SWT, memberi nasihat kepada sesama Islam.

3. Zikir Anggota pula menggunakan anggota badan untuk melakukan amalan ketaatan, sama ada dalam bentuk melakukan segala suruhan atau meninggalkan segala larangan Allah SWT.
Orang yang lupa atau lalai kepada Allah SWT, hatinya selalu dirundung resah gelisah, tenggelam dalam kebimbangan dan sengaja meletakkan dirinya di tempat mengundang kemurkaan Allah SWT lantaran tidak rasa bersalah terhadap kemungkaran dilakukan.
Lupa kepada Allah SWT menandakan hati seseorang itu sudah berkarat dengan sifat mazmumah yang sangat keji.

Orang beriman tidak akan membiarkan hatinya berkarat dan penuh dengan kekotoran, ia akan sentiasa mengilap hatinya dengan berzikir kepada Allah SWT.
IBNU AL-QAYYIM AL-JAUZIYAH pernah berkata:

“TIDAK DIMUNGKIRI BAHAWA HATI ITU DAPAT BERKARAT SEPERTI BERKARATNYA BESI DAN PERAK. ALAT YANG DAPAT MEMBERSIHKAN HATI BERKARAT ADALAH ZIKIR. ZIKIR DAPAT MEMBERSIHKAN HATI BERKARAT SEHINGGA DAPAT BERUBAH MENJADI BENING SEPERTI CERMIN YANG BERSIH. APABILA SESEORANG MENINGGALKAN ZIKIR, HATINYA AKAN BERKARAT. DAN APABILA IA BERZIKIR, HATINYA AKAN BERSIH".

Sesungguhnya seseorang yang lalai daripada mengingati Allah SWT bermakna dirinya dihinggapi penyakit sombong, lupa asal kejadian diri sebagai makhluk lemah yang diciptakan semata-mata supaya mengabdikan diri kepada Allah SWT dan mewarisi sifat orang munafik.
Firman ALLAH SWT yang bermaksud:

"SESUNGGUHNYA ORANG MUNAFIK ITU MENIPU ALLAH DAN ALLAH AKAN MEMBALAS TIPUAN MEREKA. DAN, APABILA MEREKA BERDIRI UNTUK SOLAT, MEREKA BERDIRI DENGAN MALAS. MEREKA BERMAKSUD RIAK (DENGAN SOLAT) DI HADAPAN MANUSIA. DAN, TIDAKLAH MEREKA MENYEBUT ALLAH, KECUALI SEDIKIT SEKALI". (SURAH AN-NISA: 142)

Orang yang memperbanyakkan zikir, dosanya akan diampun sekali gus mendapat ganjaran pahala besar seperti firman Allah SWT yang bermaksud:

"LELAKI DAN PEREMPUAN YANG BANYAK MENYEBUT (NAMA) ALLAH, AKU SUDAH MENYEDIAKAN UNTUK MEREKA AMPUNAN DAN PAHALA YG BESAR". (SURAH AL-AHZAB : 35)

Firman ALLAH SWT yang bermaksud:

"INGATLAH, HANYA DENGAN MENGINGATI ALLAH HATI MENJADI TENTERAM". (SURAH AL-RA'AD : 28)

Jangan sibuk dengan urusan lupa kepada Allah SWT. Sesunggu Allah SWT melarang keras seseorang memiliki sifat lalai seperti ditegaskan firman Allah SWT bermaksud:

"JANGANLAH KAMU TERMASUK ORANG-ORANG YANG LALAI". (SURAH AL-A'RAF : 205)

taubat sebelum terlambat


sumber yg berguna dr blog lmuan~~~~http://resepirahsiaku.blogspot.com/


Taubat sebelum terlambat. Mungkin esok atau bila-bila masa saja Malaikat Izrail boleh mengambil nyawa kita. Bayangkan kalau diri kita dipenuhi dengan segala dosa besar atau sekecil zarah.

Pernah dulu ada seorang kawan yang sama-sama berkhidmat dalam tentera. Beliau berkata...

"Segala dosa besar dia pernah buat semasa dalam perkhidmatan. Adakah Allah SWT akan mengampunkan dosanya"

Jadi aku pun berkata kepadanya! Kalau dibanding dengan kisah seorang hamba Allah pada zaman Rasulullah SAW, dosa dia lagi banyak dan lebih dasyat perbuatannya masa hidup tapi Allah SWT ampun juga.

Pada zaman Rasulullah SAW, ada seorang hamba Allah yang kerjanya mengorek kubur selepas jenazah baru ditanam ditanah perkuburan. Hamba Allah ini akan mencuri kain-kain kapan dari jenazah dan dijual untuk menyara hidup. Dibiarkan jenazah dalam keadaan bogel selepas itu. Kalau jenazah itu seorang wanita cantik, hamba Allah ini akan setubuh jenazah tersebut, dan perkara ini telah diketahui oleh sahabat Rasulullah SAW akan perbuatannya.

Pada suatu hari hamba Allah ini meninggal dunia, tidak seorang pun sahabat-sahabat Rasulullah SAW mahu menolong atau membantu untuk menguruskan pengebumian jenazah hamba Allah ini kerana terlalu banyak melakukan dosa semasa hidupnya. Mendengar akan perkara ini Rasulullah SAW pergi menguruskan jenazah hamba Allah ini.

Semasa mengusung jenazah hamba Allah ini ke tanah perkuburan, sahabat-sahabat melihat dari jauh dan ternampak Rasulullah SAW terlompat-lompat semasa mengusung jenazah ke tanah perkuburan.

Selepas selesai Rasulullah SAW mengurus jenazah hamba Allah ini, maka sahabat-sahabat pun bertanya mereka kepada Rasulullah SAW.

"Ya Rasulullah, kenapa semasa Ya Rasulullah SAW mengusung jenazah hamba Allah itu, kami nampak Ya Rasulullah terlompat-lompat, Maka Rasulullah menjawab! Semasa mengusung jenazah hamba Allah itu, sekalian malaikat berebut-rebut untuk mengusung jenazahnya kerana hamba Allah ini adalah ahli syurga"

Terkejut semua sahabat-sahabat. Rasululah SAW memberitahu kepada sahabat-sahabatnya. Dalam masa hidupnya, dalam setahun, dalam bulan Rejab hamba Allah ini tidak melakukan maksiat, malah beliau hanya melakukan solat taubat dan memohon keampunan kepada Allah SWT atas perbuatannya. Maka Allah SWT pun mengampunkan segala dosa-dosanya sebelum beliau mati.

Jadi sebesar-besar mana pun dosa kita dengan Allah SWT nescaya diampunnya. Tidak termasuk dosa-dosa sesama manusia tidak diampun oleh Allah SWT jika selagi seseorang itu tidak diampun oleh insan lain. Jadi mulai saat ini marilah kita sama-sama melakukan solat taubat sebelum terlambat. Jika terdaya lakukan tiap-tiap siang atau malam jika kesempatan selama sebulan.
----------------------------------------------------------------------
Cara menyempurnakan Solat Sunat Taubat

ALLAH swt sentiasa memerintahkan kita supaya bertaubat, sebagaimana firman-Nya yang bermaksud: “Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang sebenar.” (At-Tahrim: 8.)

Allah telah membuka pintu harapan kepada hamba-hambaNya:

Katakanlah; wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampunkan dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Az-Zumar: 53)
Syarat-syarat taubat :

1. Ikhlas ingin bertaubat
2. Tidak akan mengulangi perbuatan dosa itu lagi
3. Menyesal atas perbuatan yang telah dilakukan
4. Harus mempunyai tekad di dalam hati tidak akan melakukan dosa itu untuk selama-lamanya
5. Dikerjakan sebelum ajal tiba
Jika salah satu syarat tidak dipenuhi, maka taubat yang dilakukan itu tidaklah sah. Jika dosa berkaitan dengan manusia yang lain, maka syaratnya ditambah lagi, iaitu harus dapat membebaskan diri dari hak orang yang berkaitan. Contohnya jika hal itu berbentuk harta, harus dikembalikan. Jika berbentuk hukuman, ia harus menyerahkan diri mohon dimaafkan. Jika hal berupa cacian dan sebagainya, maka ia harus memohon keredhaannya.
Waktu melaksanakan taubat :
Taubat tidak boleh diundur-undur atau ditunda. Kerana jika demikian ia sangat berbahaya bagi hati manusia. Jika tidak segera menyucikan diri sedikit demi sedikit, maka pengaruh dosa itu akan bertompok-tompok, dan akhirnya akan merosakkan hati sehingga tertutup dari cahaya kebenaran.
Di antara penyebab yang akan membangkitkan jiwa bertaubat seseorang itu adalah jiwa yang selalu mengingati hari kematian dan hidup bersendirian di dalam kubur. Kata-kata mati adalah sesuatu yang sangat menakutkan kebanyakan manusia. Mati beerti berpisah dengan segala yang disayangi atau dicintai. Hari terputusnya segala nikmat. Sedangkan berpisah sebentar sahaja dengan anak atau isteri, dapat mengalirkan air mata kesedihan, apa lagi berpisah untuk selamanya
Firman Allah: Sesungguhnya kamu akan mati dan sesungguhnya mereka akan mati pula.” (Az-Zumar: 30)
Di samping mengingat tentang azab penderitaan yang bakal dihadapi oleh orang-orang yang berdosa mengingat kenikmatan syurga yang bakal ditempati oleh orang-orang yang soleh juga akan dapat membangkitkan keinginan jiwa untuk melakukan taubat dengan segera.
Cara melaksanakan solat taubat :
Cara melaksanakan solat taubat ini sama dengan solat biasa, iaitu setelah berwuduk dengan sempurna, lalu berdiri di tempat yang suci, menghadap kiblat;
a. Waktu di lakukan – bila-bila masa merasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh tahrimutk melakukan solat)*. Sebaik-baiknya 2/3 malam (pukul 2 pagi ke atas), semasa Qiyamullail

b. Lafaz niat: “Sahaja aku mengerjakan solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah Ta’ala.” (Cukup di dalam hati, ada perbahasan ulama’ tentang lafaz niat dlm ibadah – sila rujuk kpd pakar feqah)

c. Rakaat pertama membaca (disunatkan membaca doa Iftitah) kemudian surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran atau Ayat Kursi (11 kali).

d. Rakaat kedua membaca surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.

e. Semasa sujud akhir rakaat kedua, ucapkanlah Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali (bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Allah Ta’ala),


Ertinya: “Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.”

f. Selepas salam, perbanyakkan istighfar seperti,


Ertinya: Ampunilah hamba Ya Allah. Tuhan yang Maha Agung. Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau. Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah.

g.dan berdoa dengan Penghulu Istighfar,


Ertinya: “Ya, Allah Engkaulah Tuhanku, Tidak ada Tuhan selain Engkau, Engkaulah yang menjadikan aku. Sedang aku adalah hamba-Mu dan aku di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku. Maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau.”

taubat nasuha sebelum terlambat


Apa yang dimaksudkan dengan taubat nasuha? Bagaimana cara melakukannya?

Sesungguhnya tidak satu manusia pun di alam ini yang terbebas dari dosa walaupun kecil. Namun demikian Allah swt dengan rahmatnya kepada hamba-hamba-Nya selalu memberikan kepada mereka yang berbuat dosa kesempatan untuk bertaubat dari segala dosa dan kesalahan. Allah selalu membukakan pintu taubat-Nya bagi hamba-hamba-Nya yang mau bertaubat selama ruhnya belum berada di kerongkongan atau matahari terbit dari barat.

Taubat dari dosa menurut Al Ghozali adalah kembali kepada Sang Maha Penutup aib dan Yang Maha Mengetahui yang ghaib (Allah swt). Ia merupakan awal perjalan orang-orang yang berjalan, modal orang-orng sukses, langkah awal para pencinta kebaikan, kunci istiqomah orang-orang yang cenderung kepada-Nya, awal pemilihan dari orang-orang yang mendekatkan dirinya, seperti bapak kita Adam as dan seluruh para Nabi.(Ihya Ulumuddin juz IV hal 3)

Tentunya taubat seorang yang berdosa hendaklah dilakukan secara serius dan sungguh-sungguh bukan bertaubat kemudian dengan mudahnya dia mengulangi lagi perbuatan maksiatnya. Inilah yang disebut dengan Taubat Nashuha artinya taubat yang sebenar-benarnya, murni dan tulus, sebagaimana firman Allah swt,”Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubatan nasuhaa (taubat yang semurni-murninya).

Mudah-mudahan Rabbmu akan menutupi kesalahan-kesalahanmu dan memasukkanmu ke dalam jannah yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang-orang mukmin yang bersama dia; sedang cahaya mereka memancar di hadapan dan di sebelah kanan mereka, sambil mereka mengatakan: "Ya Rabb Kami, sempurnakanlah bagi Kami cahaya Kami dan ampunilah kami; Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu." (QS. At Tahrim : 8)

Dosa yang dilakukan seorang manusia baik yang terkait dengan Allah swt, seperti : tidak menjalankan perintah-perintah-Nya ataupun dosa yang terkait dengan manusia lainnya, seperti : mencuri harta bendanya dan lainnya, menuntutnya untuk melakukan taubat agar Allah swt memberikan ampunan kepadanya dan manusia yang dizhalimi tersebut memberikan pemaafan kepadanya.

Cara-cara melakukan taubat nashuha :
1. Meninggalkan kemaksiataan yang dilakukannya.
2. Menyesali perbuatannya.
3. Bertekad kuat untuk tidak mengulangi lagi selama-lamanya. 
4. Jika terkait dengan hak-hak orang lain maka hendaklah ia mengembalikannya kepada yang memilikinya.
Wallahu A’lam
Read More...